Beginpagina

Kies uw Provincie

Beweeg de muis over de kaart

8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

Branchevereniging

Ieder erkend taxateur moet lid zijn van een branchevereniging en aangesloten zijn bij een taxatie register. Er zijn in de makelaardij maar drie brancheverenigingen; NVM, VBO, en VastgoedPRO. Elk erkend taxateur is ingeschreven in het taxatieregister NRVT.

De titelbescherming en beëdiging van makelaar en taxateur zijn in 2001 afgeschaft. Alleen makelaars die lid zijn van een branchevereniging hebben een erkende opleiding tot makelaar gedaan en staan onder toezicht.

De drie brancheverenigingen willen hun leden onderscheiden door middel van opleiding en certificering. Alleen makelaars en taxateurs die zijn aangesloten bij een van de drie makelaars brancheverenigingen zijn aangesloten bij de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken (SGC).

NVM

De NVM is de grootste Nederlandse vereniging voor makelaars en andere vastgoeddeskundigen, met ongeveer 4.000 leden. De NVM zorgt voor belangenbehartiging richting overheid en politiek. De NVM maakt zich sterk voor alle leden in de vier marktsectoren van de makelaardij: agrarisch onroerend goed, bedrijfsonroerend goed, wonen en vastgoedmanagement. Het NVM-logo geldt als een keurmerk van professie en kwaliteit.

VBO

VBO Makelaar is een branchevereniging met ruim 850 aangesloten makelaarskantoren. De VBO Makelaars zijn vakbekwaam en worden permanent getoetst om hun vakkennis bij te houden. Om de kwaliteit van de dienstverlening te waarborgen is de VBO Makelaar gehouden aan de gedragscode. Op het handelen wordt toegezien door een onafhankelijk tuchtcollege.

VastgoedPRO

VastgoedPRO is een beroepsvereniging voor makelaars, taxateurs en andere vastgoedprofessionals. E zijn circa 500 register-makelaars aangesloten. Het doel van VastgoedPRO is het behartigen van de belangen van de aangesloten leden en hun cliënten. De activiteiten zijn gericht op het verhogen van de kwaliteit van de makelaardij in onroerende zaken. VastgoedPRO stelt hoge eisen aan dit lidmaatschap. Iedere VastgoedPRO-makelaar is gewapend met een gedegen vakkennis en kennis van de huizenmarkt. De VastgoedPRO-makelaar is altijd geregistreerd in het "Register Makelaar-taxateurs in onroerende zaken".