Beginpagina

Kies uw Provincie

Beweeg de muis over de kaart

8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

Register

Ieder erkend taxateur moet lid zijn van een branchevereniging en aangesloten zijn bij een taxatie register. Er zijn in de makelaardij maar drie brancheverenigingen; NVM, VBO, en VastgoedPRO. Elk erkend taxateur is ingeschreven in het taxatieregister VastgoedCert of SCVM.

De titelbescherming en beƫdiging van makelaar en taxateur zijn in 2001 afgeschaft. In plaats daarvan hebben enkele organisaties op het gebied van de makelaardij verschillende concurrerende certificeringsregelingen ontwikkeld die moeten garanderen dat de makelaar of taxateur deskundig, betrouwbaar en onafhankelijk is. De certificering geeft bepaalde bevoegdheden, zoals het mogen taxeren voor de de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en voor de meeste hypotheekbanken. Alleen taxateurs die lid zijn van een branchevereniging en aangesloten zijn bij een taxatieregister zijn erkend taxateur.

Er zijn twee registers voor taxateurs. Aansluiting bij een van deze twee registers is een absolute voorwaarde om Ć¼berhaupt te mogen taxeren als taxateur. Deze vindt u hieronder;

VastgoedCert

De Stichting VastgoedCert is een platform voor de registratie en certificatie van makelaars en taxateurs in onroerende zaken en heeft meer dan 5.500 ingeschrevenen. Een makelaar mag vermelden dat hij bij de Stichting VastgoedCert is gecertificeerd door de letters RMT en/of RT achter zijn naam te plaatsen. Om te worden gecertificeerd moet je na de opleiding een praktijktoets doen en een praktijkdiploma "Wonen/MKB Makelaar-taxateur onroerende zaken" halen.

SCVM

De Stichting Certificering VBO Makelaars beheert een register met ruim 900 gecertificeerde makelaars en taxateurs. Ingeschrevenen moeten aantoonbaar voldoen aan actuele eisen met betrekking tot kennis, inzicht, vaardigheden en beroepshouding. Deze zijn vastgelegd in het beroepscompetentieprofiel voor makelaar/taxateur onroerende zaken. Hiervoor moet je toetsen afleggen. Daarnaast moet een gecertificeerd makelaar/taxateur voortdurend bijblijven en studiepunten halen ('permanente educatie').